De Tourtrajecten van Couvet naar Neuchâtel, Ins, Kerzers, Bern, Zweisimmen, Saanenmöser, Aigle, Martigny tot Finhaut-Emosson zijn een ware belevenis voor wielerliefhebbers. Ook gezinnen met kinderen kunnen hun hart ophalen bij talrijke activiteiten in de bestemmingen in de buurt van de Tour de France-etappes in Zwitserland.

 
In de omgeving van Neuchâtel en de Zwitserse Jura

 

Op avonturenkamp
In Aventure Jura Parc in de Zwitserse Jura staat volop van de natuur genieten centraal: avonturenparcours voor verschillende leeftijden, een blotevoetenpad, tochten met steps en ‘Croquet’Aventure’, een soort variante op golf. Sinds kort kun je er slapen in een hangmat in het bos. De kampplaats is uitgerust met ecologische toiletten en een was- en kookbekken. Tijdens je verblijf kun je deelnemen aan workshops over eetbare planten en insecten.
www.aventurejuraparc.ch

 

Op schattenjacht met de kano
In het kleine stadje St. Ursanne aan de oevers van de Doubs heerst een oase van rust. Een bezoek aan de middeleeuwse gebouwen van dit schilderachtige stadje en het nabijgelegen natuurpark Doubs zijn absolute aanraders. Voor avontuurlijke families is de schattenjacht per kano op de rivier de Doubs een must. Met behulp van de «verkennersgids» peddel je naar zeven verborgen plekken die te vinden zijn op de rivieroevers. Enkele aanknopingspunten vergemakkelijken het zoeken, want alleen als alle zeven plekken worden gevonden, maak je kans om de schat te vinden. De kanotocht duurt ongeveer een uurtje.
www.maisondutourisme.ch/index.php/de/canoe-kayak

 

De bezige bijtjes
Ze zijn voortdurend actief en onvermoeibaar. In ‘Espaces Abeilles’ in Cernier kun je door het venster van een bijenhuis de vlijtige insecten bekijken en van dichtbij beleven hoe ingenieus honingbijen te werk gaan. Op de benedenverdieping van het bijenhuis leer je aan de hand van een tentoonstelling wie tot het bijenvolk behoort, hoe de bijen leven en hoe vernuftig ze samenwerken. Regelmatig worden de kasten geopend en zie je hoe de imker de honing oogst.
www.espaceabeilles.ch

 

In de omgeving van Ins en Kerzers

De tropen in Zwitserland
In de tropische tuinen van Papiliorama-Nocturama in Kerzers is een tropische avonturenwereld met exotische vlinders en nachtdieren. Een gedeelte van Papiliorama is gewijd aan lokale vlindersoorten. In Nocturama maak je kennis met nachtdieren uit de tropische wouden van Zuid- en Centraal-Amerika. Het speciale koepelvormige dak verduistert het daglicht en simuleert een nacht met volle maan, terwijl ’s nachts het zonlicht wordt nagebootst. Zo maak je overdag kennis met het fascinerende nachtleven van luiaards, vleermuizen, apen en anaconda’s.
www.papiliorama.ch

 

Chocolade-ateliers
In Maison Cailler in Broc worden de verschillende fases van chocoladeproductie uit de doeken gedaan aan de hand van een interactieve tentoonstelling. Uiteraard ontdek je er ook de geschiedenis van het Zwitserse chocolademerk. Bijzonder leuk zijn de chocolade-ateliers onder leiding van befaamde chocolatiers, die je de knepen van het vak leren.
https://www.cailler.ch/en/maison-cailler/la-chocolaterie-suisse/

 

Fietsen en golfen in één tocht
Origineel en uniek is het fiets- golfparcours rond het meer van Murten. De fietsroute leidt voorbij 18 holes, steeds langs het meer, en is goed bewegwijzerd. Reken voor het hele traject inclusief golf op 7 uren. Wie dit een te zware uitdaging vindt, kan kiezen uit nog 3 varianten. Het gezinsparcours is een echte aanrader. Dat leidt over een vlak parcours langs de eerste zeven holes en wie achteraf te moe is, kan terug naar het vertrekpunt met de rondvaartboot. Een heerlijke uitstap.
http://www.fribourgregion.ch/en/activites/excursions/excursions-sportives/velo-golf-lac-de-morat.html

In de omgeving van Bern


Berenpark Bern
Sinds 1513 worden in Bern beren gehouden: tot 1857 in de stad zelf, daarna in de berenkuil, en sinds 2009 in het berenpark. Tijdens de rondwandeling in het Berenpark neem je een kijkje in het oude complex, de berenkuil en het nieuwe park met zijn groene heuvellandschap, de grotten en het “berenbad” in de Aare.
www.tierpark-bern.ch

 

 

Zelf klokken gieten
In de klokkengieterij Berger in Bärau (Emmental) ontdek je niet alleen hoe de koeienbellen gemaakt worden, je krijgt er ook de gelegenheid om je persoonlijk exemplaar te gieten en te decoreren. Terwijl je de gieterij bezichtigt, wordt het metaal tot 1100 graden gestookt. Vooraf reserveren is noodzakelijk.
www.swissbells.com


In de omgeving van Zweisimmen en Saanenmöser

Op stap met de fondue-rugzak
Trek erop uit met een “fondue-rugzak” in Gstaad. De rugzak, in retrostijl, bevat een fondueset (‘caquelon’ en verwarmtoestel), kaas- en kruidenmix, brood, bestek en een wandelkaart. Onderweg nodigen twee enorme caquelon-picknicktafels je uit om je eigen fonduepotje te bereiden. Kinderen rennen met plezier van de ene naar de andere reuzefonduepot?
www.gstaad.ch/en/enjoyment/fondueland-gstaad.html

 

Alles wat je nog niet wist over de Alphoorn
Voor wie Zwitserland kent zijn Alphoornspelers geen onbekenden. Maar hoe lukt het hen om ook maar enig geluid uit dit indrukwekkende muziekinstrument te krijgen? Breng een bezoek aan de familie Bachmann in Eggiwil. Alphoorns maken en bespelen is er een echte familietraditie. Ze tonen je graag hoe het instrument gebouwd wordt en leren je met plezier enkele deuntjes.
www.alphornmacherei.ch

 

Cursus fietsrepareren voor kinderen
Fietsen vinden kinderen fantastisch, maar nog leuker wordt het als ze zelf aan hun eigen fiets kunnen sleutelen. De vakantiebestemming Lenk organiseert elke woensdagnamiddag fietsherstelcursussen voor kinderen. Daarbovenop krijg je nog enkele interessante en coole tips om met je fiets de berg op of af te racen. De ‘Bike Technikkurs’ voor kinderen is inbegrepen in de ‘Simmental Card’. Dankzij deze activiteitenpas genieten vakantiegangers in de regio Lenk-Simmental van talrijke voordelen en gratis activiteiten.
https://lenk-simmental.ch/en/erlebnisse/biking-technique-course-for-children/

 

In de omgeving van Aigle

 

Trekkmines: op avontuur in de zoutmijnen van Bex
Eeuwenlang betekende het bezit van zout rijkdom en macht. De in de vijftiende eeuw ontdekte zoutbronnen van Bex worden tegenwoordig nog steeds ontgonnen. De mijn kan worden bezichtigd en toont de zoutwinning van 1684 tot nu. Een deel van het strooizout dat ‘s winters gebruikt wordt om de Zwitserse wegen ijsvrij te maken, is nog steeds afkomstig van de zoutmijnen in Bex. Veel spectaculairder, en zeker voor gezinnen met iets oudere kinderen, is de ‘Trekkmines’, een soort trektocht doorheen het labyrint van de smalle en lage mijngangen. ‘Trekkmines’ is zeker niet te vergelijken met speleologie maar wat lenigheid en durf zijn ook hier zeker op hun plaats.
www.mines.ch

 

Alpine Coaster op Glacier3000
Adrenaline verzekerd tijdens een rit met de Alpine Coaster op Glacier3000 in Les Diablerets. Met snelheden tot 40 km/u raas je in twee minuten naar beneden over een bochtig parcours van ongeveer een kilometer. Probeer tijdens de afdaling niet alleen naar beneden maar ook om je heen te kijken en te genieten van het prachtige berglandschap.
http://www.glacier3000.ch/en/excursions/activities/alpine-coaster

 

In het spoor van Bertrand Piccard
In ‘Espace Ballon’, gevestigd in het dorpje Château-d’Oex, maak je kennis met alle aspecten van de ballonvaart. De geschiedenis, de technische aspecten, de mooiste momenten en de meest verbijsterende records passeren er de revue. Uiteraard wordt er ook ruim aandacht besteed aan de Zwitserse ballonvaarder Bertrand Piccard.
www.espace-ballon.ch

 

 

In de omgeving van Martigny

Op stap met Barry, de Zwitserse sint-bernardshond
De Alpenpas en het legendarische hospitium Grand St-Bernard staan voor gastvrijheid: de monniken ontvangen hier al eeuwenlang iedereen op doorreis. De nazaten van Barry, de goedmoedige sint-bernardshond die het leven van talloze verdwaalde bergwandelaars redde, worden hier nog altijd al gefokt. Een onvergetelijke belevenis voor kinderen is een wandeling met de honden op de Alpenpas. In Martigny bevindt zich de Fondation Barry, een museum over het leven van de honden. http://www.fondation-barry.ch/en/walks

 

 Touwparcours in La Fouly
In La Fouly kunnen groot en klein zich in en tussen de bomen uitleven. Verschillende touwparcours, klimmuren en tokkelbanen zorgen voor avontuur en uitdaging. Ook voor de allerkleinsten – vanaf 4 jaar – is een parcours uitgestippeld.
http://www.saint-bernard.ch/en/summer/being-active/leisure-and-relaxation/tree-canopy-in-la-fouly

 

Weg der zintuigen in La Tzoumaz
Voelen, ruiken, luisteren, proeven en kijken… dit is de opdracht tijdens de Weg der zintuigen in La Tzoumaz. Zo maken de kinderen op ludieke wijze kennis met de natuur tijdens een tochtje van net geen drie kilometer.
www.myswitzerland.com/nl-nl/family-trips/weg-der-zintuigen-in-direct-contact-met-de-natuur.html

 

Natuurlijk labyrint in Evionnaz
Tussen Martigny en St-Maurice ligt het avonturenlabyrint van Evionnaz. Langs bomen en struiken worden de bezoekers door het doolhof geleid. Hindernissen, speelse uitdagingen en verstopte schatten verhogen de spanning tijdens de zoektocht naar het eindpunt. Het park bevat eveneens een grote buitenspeeltuin.
www.labyrinthe.ch

 

In de omgeving van Finhaut-Emosson

 

4x sporen tot aan het stuwmeer van Emosson
De reis naar het stuwmeer van Emosson is al een belevenis op zich. Met de trein “Mont Blanc-Express” spoor je vanuit Martigny of Vernayaz via Salvan, Les Marécottes en Finhaut naar Le Châtelard, het dorpje op 1125 m in het Trient-dal. Daar brengt de kabelspoortrein “Funiculaire du Châtelard” je in amper tien minuten naar Les Montuires op 1825 m. Van daaruit gaat het verder met het smalspoor-treintje “Le train panoramique” naar de voet van de stuwdam, terwijl je van een fenomenaal uitzicht over het Mont-Blanc massief geniet. Tenslotte brengt de ‘Minifunic’, een soort monorail, je naar La Grande Place d’Emosson. Hier heb je een prachtig zicht op het stuwmeer.
http://verticalp-emosson.ch/en/decouvrez

 

Alpiene zoo en rotszwembad in Les Marécottes
Gelegen op 1100 meter temidden van de dennenbossen bevindt zich de alpiene zoo van Les Marécottes. In deze 35.000 m2 grote dierentuin zien kinderen de dieren uit de Alpen van dichtbij: steenbokken, moeflons, herten, gemzen, reeën, wilde zwijnen, marmotten, ooruilen, vossen, wilde katten, lynxen en zwarte beren. Erg leuk is het om na een bezoek aan de zoo een duik te nemen in het aangrenzende alpiene buitenbad. Dit natuurlijke zwembad is omgeven door natuurlijke rotsformaties.
www.zoo-alpin.ch

 

 

De ideale gezinsuitstapjes in Zwitserland dankzij de gratis App Familytrips
Vind de perfecte activiteit voor je gezin tussen de meer dan 1000 tips voor uitstapjes in Zwitserland. “Family Trips” als app voor iPad, iPhone, Android smartphones en Windows 8 toont je de spannendste belevenissen voor het hele gezin. Selecteer verschillende criteria en ontdek welke activiteiten bij jouw wensen passen. Heel handig: “Family Trips” geeft zelfs advies over een geschikte gezinsvriendelijke accommodatie voor je volgende vakantie.
www.MySwitzerland.com/gezin